Logo Talent In Vlaanderen
  • Online jobbeurs 24/7 beschikbaar
  • Ontdek welk bedrijf echt bij jou past
  • Als kandidaat heb je zelf de touwtjes in handen

1 april: zo maak je ook je baas aan het lachen

1 april. De grappenmakers onder ons kijken het hele jaar door uit naar vandaag: dé ideale gelegenheid om een goede mop te tappen onder collega’s. Maar kan dit ook op andere dagen van het jaar? De meeste werkgevers vinden van wel, maar sommigen onder hen zien moppen liever niet in een professionele omgeving. De voordelen en aandachtspunten van moppen op de werkvloer? We zetten ze voor jou op een rij.

A joke a day, keeps the doctor away

Je moet lachen om het grapje van je collega? Top. Dit betekent dat er endorfine, dopamine en serotonine vrijkomt in je hersenen. Deze stoffen zijn zowat dé geluksdrugs; ze laten je toe om meer te ontspannen waardoor je minder stress ervaart. Je hebt meer zin om naar het werk te vertrekken en krijgt meer energie.

Bovendien schept humor een band tussen de collega’s en voelt het team zich meer op het gemak. Door de losse sfeer ben je meer geneigd om je ideeën - hoe gek die ook zijn - op tafel te gooien tijdens een meeting. Dit komt mede omdat lachen de creativiteit stimuleert.

Humor - en de daaraan gekoppelde losse sfeer - zorgt er ook voor dat de drempel om collega’s en leidinggevenden aan te spreken aanzienlijk lager is.


Say no to negativity

Waarom werkgevers vinden dat je soms moet opletten met humor? Sarcasme of bijtende humor kunnen ervoor zorgen dat je iemand (onbewust) kwetst wat op termijn kan zorgen voor interne spanningen. Ga ook zeker seksistische of vernederende moppen uit de weg. Zo kan humor op het werk door iedereen - inclusief jouw baas - gesmaakt worden.


Zolang je er rekening mee houdt dat mopjes voor iedereen grappig moeten zijn, raden we je aan om vandaag all out te gaan. Vandaag is jouw dag, lolbroek!