Logo Talent In Vlaanderen
  • Online jobbeurs 24/7 beschikbaar
  • Ontdek welk bedrijf echt bij jou past
  • Als kandidaat heb je zelf de touwtjes in handen

Word je gelukkiger van telewerken?

In tijden van eindeloze files duikt de mogelijkheid tot telewerken steeds vaker op. Telewerken betekent dat medewerkers de nodige tools krijgen van de werkgever - zoals een computer en internetverbinding - om de taken die ze normaal gezien in het bedrijf uitvoeren, thuis te kunnen realiseren. Wat zijn de voordelen en de valkuilen ervan? En kan het bijdragen aan het werkgeluk?

Vervelende valkuilen

Telewerken vergt heel wat discipline. Het is verleidelijk om uit te slapen of om snel om boodschappen te gaan wanneer je in een vertrouwelijke thuisomgeving werkt. De sociale controle van je collega’s of van je baas valt weg en er is meer afleiding van bijvoorbeeld huisdieren of kids die je focus en productiviteit kunnen kelderen. Ook de invloed van je collega’s op zaken als creativiteit en motivatie mogen niet onderschat worden. Die valt grotendeels weg wanneer je van thuis werkt.

Verademende voordelen

Er zijn ook heel wat voordelen verbonden aan telewerken. De negatieve stress door files of vertragingen van het openbaar vervoer valt weg waardoor je positiever aan je werkdag begint. De tijd die je normaal nodig hebt om naar het werk te pendelen, kan je besteden aan zaken die belangrijk voor je zijn. Zo kan je bijvoorbeeld gaan joggen of de kinderen naar school brengen.

Sommigen zijn snel afgeleid wanneer ze telewerken, maar de kans bestaat ook dat je je meer kan concentreren. Je wordt minder snel gestoord door collega’s of door de kantoorgeluiden op de achtergrond. Bovendien krijg je het gevoel dat de werkgever je sneller vertrouwt wanneer je de mogelijkheid krijgt tot telewerken. Dit zorgt ervoor dat je zelf de touwtjes meer in handen neemt wat dan weer resulteert in een hogere betrokkenheid.

Een ander groot voordeel bestaat erin dat je meer controle hebt over je werkomgeving. Je kan zitten waar je wil, aantrekken wat je wil, de temperatuur van de ruimte zelf regelen en kiezen wanneer je muziek opzet.

Meer werkgeluk?

Om van telewerken een succes te maken moet je er op een correcte manier mee omgaan. Dit betekent dat er thuis een omgeving gecreëerd moet worden waar weinig mogelijkheid is tot afleiding. Alleen zo zal je de focus kunnen behouden en kan je het maximale uit je dag halen. Je hebt de mogelijkheid om eventuele achterstand in te halen of om voorsprong te nemen op je werk waardoor je meer ademruimte hebt de dagen dat je op kantoor bent. We kunnen besluiten dat telewerken kan bijdragen tot een betere work-life balans. Het zorgt ervoor dat je productiever bent waardoor je meer werkgeluk zal ervaren.