Logo Talent In Vlaanderen
  • Online jobbeurs 24/7 beschikbaar
  • Ontdek welk bedrijf echt bij jou past
  • Als kandidaat heb je zelf de touwtjes in handen

Vertrouw jij je werkgever?

Vertrouwen in je werkgever heeft een grote impact op hoe tevreden je bent over je job. Uit recent onderzoek blijkt dat slechts minder dan de helft van de werknemers een ‘groot vertrouwen’ heeft in hun huidige baas, team of collega’s. Hoe komt dit en hoe kan jouw baas jouw vertrouwen winnen? Wij lijsten het even op.

Leiderschap en loze beloftes

Wat aan de grondslag van dit gebrekkige vertrouwen ligt? Meerdere factoren spelen hierin een rol. Maar zaken die vaak terugkeren zijn: te weinig leiderschap, ongelijke kansen voor promoties, hoog personeelsverloop en een werkomgeving waar samenwerking niet bevorderd wordt. Ten slotte verliezen bazen aan credibiliteit als ze hun beloftes niet kunnen nakomen.

De gevolgen
Wanneer jij een gebrek aan vertrouwen hebt in je werkgever, zullen een aantal van je collega’s dat ongetwijfeld ook hebben. Dit resulteert vaak in een slechte werksfeer en interne spanningen. Er wordt al eens wat vaker geroddeld, je verliest aan motivatie en bent na een tijdje minder productief. Een tip: trek op tijd aan de alarmbel. Probeer een open gesprek aan te gaan met je werkgever. Lukt het niet of staat je werkgever niet open voor feedback, dan kan je best je conclusies trekken en stilletjes aan de zoektocht naar een nieuwe job starten.

Hoe het wel moet

Vertrouwen krijg je niet, dat verdien je. Dit stelt ook Sjaak Overbeeke, trainer en therapeut voor Leefstijl Training en Coaching. Volgens hem zijn er enkele tips die kunnen helpen om het vertrouwen van je werknemers te winnen. Hieronder valt onder andere verwachtingsmanagement: het is belangrijk om realistisch weer te geven wat jouw werknemers van jou kunnen verwachten. Dit doe je door te peilen naar hun verwachten en ook aan te geven wat je niet kan waarmaken. Daarnaast stijgen bazen in achting bij hun medewerkers als ze voor jobzekerheid zorgen en als ze goede verloningen en voordelen voorzien. Daarnaast wordt een open en transparante communicatie erg gewaardeerd. Werknemers met vertrouwen in hun baas zijn gelukkiger, productiever én loyaler ten opzichte van hun werkgever.

Heb jij ook een gebrek aan vertrouwen in jouw werkgever en weet je niet goed welke stappen je moet nemen? Neem vrijblijvend contact op met een Career Viking via viking@talentinvlaanderen.be of op 09/384 46 37, we helpen je graag verder.