Logo Talent In Vlaanderen
  • Online jobbeurs 24/7 beschikbaar
  • Ontdek welk bedrijf echt bij jou past
  • Als kandidaat heb je zelf de touwtjes in handen

Sollicitatie koorts? Met deze tips houd je zweetaanvallen onder controle

You never get a second chance at a first impression. Breekt het zweet je uit bij het lezen van deze zin? Begrijpelijk, maar voor niks nodig. Kunnen we jou dé gouden tip bieden voor een geslaagd sollicitatiegesprek? Nee. Wat we wel kunnen? Enkele tips geven die slechts een kleine moeite vergen maar een wereld van verschil kunnen maken.

Verzorgde look

Zorg voor een verzorgde look. Een cliché? Misschien wel. Maar hoe je het draait of keert, een professioneel voorkomen maakt indruk. Bovendien voel je je meer zelfzeker wanneer je er goed uitziet.

Exploreer

Wat doe je wanneer je aankomt bij de receptie en jou gevraagd wordt even te wachten? Ga op zoek naar infobrochures over het bedrijf of naar interessante affiches die ophangen en lees die even. Je steekt misschien iets op dat je kan aanhalen in het gesprek dat zal volgen. Bovendien toon je hiermee oprechte interesse in het bedrijf. Wanneer jouw contactpersoon je komt halen en jou ziet lezen heb je meteen een streepje voor. Steek die gsm dus al van in het begin diep weg.

Doe de ‘happy’ shake

Dat je jouw contactpersoon best een stevige handdruk geeft, wist je wellicht al. Maar vergeet daarbij in al je concentratie en nervositeit zeker niet te glimlachen. Een glimlach heeft niet enkel een positieve invloed op je contactpersoon, je voelt je zelf ook meer ontspannen. Zo houd je de stress van in het begin onder controle.

Zoek de deur

Deze kan je misschien niet altijd toepassen. Maar als het even kan, ga dan tijdens het interview zitten op een plaats waar je uitzicht hebt op de deur van het bureau. Stel er komt iemand binnen tijdens het interview, dan zie je dit onmiddellijk zonder je eerst te moeten omdraaien. Je wordt slechts minimaal uit je concentratie gehaald en hebt meer controle over de situatie dan wanneer je met de rug naar de deur zit.

Ga in dialoog

Eigenlijk mag een sollicitatiegesprek geen interview zijn waarbij de werkgever vragen op je afvuurt die jij netjes beantwoordt. Stel zelf ook vragen en ga in dialoog. Je komt op die manier veel te weten over het reilen en zeilen van de organisatie. Je toont bovendien dat je oprecht geïnteresseerd bent en laat zo een goede indruk na. Geen inspiratie? Hier enkele vragen die je op weg helpen:

  • Waarom heeft u gekozen om te werken voor dit bedrijf?
  • Hoe zou u de sfeer in het bedrijf omschrijven?
  • Welke doelstellingen zal ik na de eerste zes maanden moeten waarmaken

Last but not least...

Misschien wel de belangrijkste: wees gewoon jezelf. Er wordt niet van jou verwacht dat je superman of superwoman bent. Wees eerlijk, vertel wat je kan, hoe je bent en waar je naar op zoek bent. Zowel jij als je potentiële toekomstige werkgever zijn erbij gebaat. Je voorkomt dat jullie beiden achteraf voor verrassingen komen te staan.