Logo Talent In Vlaanderen
  • Online jobbeurs 24/7 beschikbaar
  • Ontdek welk bedrijf echt bij jou past
  • Als kandidaat heb je zelf de touwtjes in handen

Het geheime ingrediënt voor goede werkprestaties

Pauze. Menig werkende mensen slaan het wel eens over in drukke periodes. Nochtans wijst onderzoek uit dat pauzeren bij bewegingsarme beroepen vermoeidheid tegengaat, gezondheidsproblemen kan voorkomen en als gevolg de productiviteit stimuleert.

Win-win

Korte pauzes zorgen ervoor dat statische belasting van nek en schouders bij bewegingsarme beroepen doorbroken wordt. Je blijft langer fit doorheen de dag waardoor je harder kan werken wanneer je na de pauze er opnieuw vol goede moed in vliegt. Bovendien maak je minder fouten doordat je focus veel hoger ligt. Het ‘verlies’ aan werkelijke werktijd wordt dus gecompenseerd. Een win-win voor zowel werknemer als werkgever, want minder vermoeidheid zorgt voor minder klachten en vooral voor betere prestaties.

Drie tips voor een efficiënte pauze

Allemaal goed, maar hoe maak je er nu werk van? We geven je enkele tips om doeltreffend korte pauzes in te lassen:

1. Neem een pauzebuddy

Door dagelijks samen met een collega pauze te nemen, verplicht je jezelf om er even tussenuit te knijpen. Kletsen met een collega vermindert bovendien de stress en heeft een positieve invloed op de werksfeer.

2. Sta recht

Sta op tijd eens recht. Liefst ieder uur, al is het maar kort. Haal een kop koffie (maar niet te veel), wissel genoeg af met water. Ga eens langs bij een collega in plaats van te mailen. Je spieren krijgen hierdoor de tijd om te ontspannen waardoor je vooral nek en schouders ontlast.

3. Ga naar buiten en koppel volledig los

Haal bijvoorbeeld tussen de middag een frisse neus. Rek je even uit en adem diep in en uit. Laat vooral je smartphone op kantoor zodat je volledig loskoppelt van je werkomgeving. Een korte pauze die een wereld van verschil kan maken.

Bronnen:

Arbo, 10, 2, 44-45, 47

MP de Looze, JW van Rhijn - publications.tno.nl