Logo Talent In Vlaanderen
  • Online jobbeurs 24/7 beschikbaar
  • Ontdek welk bedrijf echt bij jou past
  • Als kandidaat heb je zelf de touwtjes in handen

Onze job bepaalt één vijfde van ons geluk

Sta jij met de komst van de feestdagen al eens vaker stil bij wat jou gelukkig maakt? Het Nationaal Geluksonderzoek door UGent en NN toont aan dat tevredenheid op onze job een significante invloed heeft op ons geluksniveau. Onze job bepaalt maar liefst één vijfde van ons geluk.

Een domper op het werkgeluk

Stress heeft een negatieve invloed op ons werkgeluk. Eén derde van de werkende Belg krijgt, volgens het Nationaal Geluksonderzoek, te maken met het vaak of altijd stress hebben op de werkvloer. Een goede work-life balance, een job in eigen regio en een betrokken management dat luistert naar haar medewerkers wordt dan ook voor heel wat werknemers belangrijker.

Enkele tips voor geluk op het werk

Naast bovenstaande indicatoren zijn er nog een aantal kenmerken die je werkgeluk positief kunnen beïnvloeden. Zeker zijn dat de job die je strikt kan beantwoorden aan deze kenmerken, kan je nooit. Wel kan je door vragen te stellen tijdens het jobinterview nagaan in welke mate deze geluk indicatoren aanwezig zijn:

Taaksignificantie

Mag je een waardevolle bijdrage leveren? Het is pas als je je nuttig en betrokken voelt dat je voldoening haalt uit je job. Hier kan je voornamelijk vragen stellen over de jobinhoud. Welke taken behoren heel concreet tot jouw pakket?

Werksfeer

Dit is een moeilijke om na te gaan. Uiteraard zullen recruiters altijd zeggen dat de werksfeer goed zit. Maar of dat ook echt zo is? Door indirecte vragen te stellen zoals “Zijn er soms teambuildings?”, kom je al iets meer te weten. Ook kan je vragen om even een mogelijke directe collega te spreken.

Persoonlijke ontwikkeling

Om na te gaan of een bedrijf waarde hecht aan persoonlijke ontwikkeling kan je vragen stellen over het opleidingsbeleid en de visie op doorgroei. Daarna kan je toetsen of dit strookt met jouw verwachtingen.

Graag meer tips? Neem vrijblijvend contact op met een Career Viking via viking@talentinvlaanderen.be of op 09/384 46 37.