Logo Talent In Vlaanderen
  • Online jobbeurs 24/7 beschikbaar
  • Ontdek welk bedrijf echt bij jou past
  • Als kandidaat heb je zelf de touwtjes in handen

Meer plezier op het werk? Lees deze vijf tips!

Plezier hebben op het werk heeft invloed op jouw jobtevredenheid en verhoogt je productiviteit. “Een goede werksfeer is belangrijker dan een mooi salaris,” luidt dan ook het uitgangspunt van Meredith van Overloop in haar boek “Het overloop-effect”.

Heb ik als medewerker een goede werksfeer zelf in de hand?

Ja en neen. Het is waar dat vooral organisaties en dus hun leidinggeven een grote invloed hebben op de werksfeer. Zo zorgt een goede organisatie ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd en gesteund voelen. Een uitstekende werkgever kan je vertrouwen en zorgt voor goede coaching.

In “Het overloop-effect” schetst van Overloop zeven hefbomen voor een positieve werksfeer die ervoor zorgen dat medewerkers zich betrokken voelen en productief zijn. Zo kunnen organisaties duidelijke doelen formuleren die medewerkers aanspreken en zo gemeenschappelijke waarden leven inblazen. Daarnaast kunnen ze een probleemgerichte blik vervangen door een groeigerichte. Hierbij focussen organisaties op het vinden van oplossingen in plaats van te zoeken naar fouten.

Toch heb jij als medewerker ook een aandeel in het creëren van een aangename werkplek voor jou en je collega’s. Hoe? We geven je hieronder een aantal tips.

Vijf eenvoudige tips die zorgen voor meer magic op de werkvloer

Hoe gaatie?

Vraag eens aan een collega hoe het werk vlot of hoe het met hem gaat. Door oprecht geïnteresseerd te zijn win je aan sympathie en creëer je een meer informele band met je collega’s.

A compliment a day, keeps the doctor away

Een eenvoudig complimentje kan het verschil maken. Ziet je collega er goed uit vandaag of heeft hij net mooi werk verricht, laat het hem weten! Je collega zal zich gevleid voelen en het schept bovendien een positieve sfeer. Een kleine moeite, toch?

Het leven is leuker als je lacht

Zet iedere ochtend je beste lach op. Als je lacht, komt er endorfine, serotonine en dopamine vrij. Deze stoffen zorgen ervoor dat je lichaam ontspant waardoor je minder stress ervaart. Ben je in een slechte bui of heb je veel last van stress? Lachen is de boodschap!

Social eating

Door samen te eten schep je een informele sfeer waarbij je je collega’s van een andere kant leert kennen. Je schept bovendien een groepscohesie die de productiviteit ten goede komt.

Wat denk jij?

Stoot je tijdens je werk op een probleem? Raadpleeg dan zeker eens je collega's! Je krijgt niet alleen vaak nieuwe inzichten, het bevordert ook het groepsgevoel. Stel dus zeker eens de vraag Wat denk jij? aan een collega.