Logo Talent In Vlaanderen
 • Online jobbeurs 24/7 beschikbaar
 • Ontdek welk bedrijf echt bij jou past
 • Als kandidaat heb je zelf de touwtjes in handen

Hoe je een vlotte start maakt bij een nieuwe job

De vermoeiende eerste dagen op een nieuwe job. De zenuwen razen door je lijf omdat je onbekend terrein gaat verkennen. Je hebt duizend en één vragen en weet niet altijd aan wie je wat kan vragen. Jouw onthaal is uitermate belangrijk. Veel bedrijven werken al met een meter-/ peterproject. Daarbij wordt een medewerker van het bedrijf aangesteld om jouw meter/peter te worden. De taken van deze vertrouwenspersoon zijn zeer uiteenlopend: hij/zij leert je de bedrijfscultuur kennen, maar gidst je bijvoorbeeld ook door de jungle van de interne bestanden. Niet alle bedrijven voorzien zo’n project en dus moet je soms wat meer uit je schulp komen om informatie te verkrijgen. Hoe je dit doet? We begeleiden je naar een vlotte start met onderstaande tips:

Tips voor een vlotte start op je nieuw job

 1. Maak een goeie eerste indruk. Vertrek voor de files, zorg dat je er verzorgd uitziet. Dit zal ervoor zorgen dat je je meer zelfzeker voelt en je zal dit automatisch ook uitstralen.

 2. Bereid je grondig voor. Neem een notitieboekje mee en ga na of je iets in de kantine kan kopen om te eten of breng je lunch mee. Bekijk alle afspraken die je met je nieuwe werkgever maakte nogmaals zodat je zeker niets over het hoofd gezien hebt. Google ook het bedrijf nog een laatste keer zodat je ook van alle nieuwtjes op de hoogte bent.

 3. Maak op voorhand een lijstje met vragen die je waarschijnlijk zult hebben tijdens de eerste dagen. Als je bijvoorbeeld niet automatisch een rondleiding krijgt van het bedrijf, vraag er dan naar. Vergeet daarbij zeker niet te vragen waar het toilet is!

 4. Vraag voldoende uitleg over de taken die je moet uitvoeren. Op die manier zal je je sneller kunnen inwerken.

 5. Blend in. Onthoud de namen van je collega’s en wees niet bang om ze te vragen samen te lunchen.

 6. Bundel je vragen. Je nieuwe collega’s zijn waarschijnlijk druk bezig en je kan ze dus niet om de haverklap storen. Bundel daarom je vragen en maak een moment vrij in je agenda om die samen met je collega te overlopen.

 7. Hang de betweter niet uit. Werk je eerst in voordat je veranderingen wil maken in de werkwijze van je nieuwe werkplaats.

 8. Weel positief. Start de dag met een glimlach en ga ervoor. Ze kozen jou om een deel uit te maken van hun team, je bent welkom.