Logo Talent In Vlaanderen
  • Online jobbeurs 24/7 beschikbaar
  • Ontdek welk bedrijf echt bij jou past
  • Als kandidaat heb je zelf de touwtjes in handen

Autonomie vs samenwerken: is een zelfsturend team de oplossing?

Open een willekeurige vacature en de kans is groot dat je bij competenties zowel “teamspeler” als “zelfstandigheid” kan terugvinden. Autonomie en samenwerken, geen evidente match? Toch gaan sommige bedrijfsculturen verder dan persoonlijke autonomie en prijzen de waarde van “team-autonomie”. Sinds 2018 steekt de trend van zelfsturende teams de kop op, een team zonder manager. Nu, voordat je je teamleader of manager door de guillotine laat passeren (figuurlijk weliswaar), lees je best even verder.

De filosofie van zelfsturende teams bevindt zich in de drie stimulansen waardoor mensen beter presteren: autonomie of vrijheid, verbondenheid en het perspectief dat je je talent kan benutten en verder kan laten ontwikkelen. Hiermee beantwoord ik dus mijn eerdere vraag of autonomie en samenwerken zo contrasterend is, mensen hebben namelijk nood aan persoonlijke ontwikkeling binnen een positieve omgeving waar ook anderen het beste uit zichzelf halen om een gemeenschappelijk doel te behalen. In de politiek vertaalt autonomie of liberalisme zich als minimale inmenging van een overheid. Het toppunt van autonomie op de werkvloer is hiermee vergelijkbaar. Een zelfstandige die zijn eigen baas is doet en laat wat hij wil. Een zelfsturend team is dus een team zonder hoofdverantwoordelijke, iedereen heeft hetzelfde niveau van verantwoording. Een schip zonder kapitein als het ware, maar werkt dit in de praktijk?

Zelfsturende teams bestaande uit specialisten die over de nodige expertise beschikken om hun takenpakket uit te voeren beschikken helaas niet over een belangrijk iets: een overkoepelend kader, structuur en richting. Hier komt de manager bij kijken: hij of zij ‘managet’. Net zoals een kapitein aangeeft welke richting het schip uitvaart, zal de manager of teamlead aangeven hoe de strategie en tactiek aangepast moet worden. Het idee van een zelfsturend team is daarom niet slecht, allesbehalve, maar heeft een toefje peoplemanagement nodig in de hiërarchie. Een team dat heel onafhankelijk en vrij functioneert heeft nood aan een sterke kapitein die onzichtbaar achter de schermen bijstuurt waar nodig met de nodige fingerspitzengefühl. Je zou zelfs kunnen stellen dat een sterke leider automatisch een zelfsturend team onder zich heeft. Wanneer je als teamlead focust op de nodige ondersteuning van je individuele teamleden door bijvoorbeeld regelmatig one2ones te doen weet je waar je moet ingrijpen en geef je je teamlid ook een constant gevoel van vertrouwen in zichzelf en in de organisatie.

Samengevat: een platte hiërarchische structuur waar individuen over persoonlijke autonomie beschikken maar opgevolgd worden door een people gerichte teamlead zal voortbrengen dat teamleden sterker in hun schoenen staan en liever en beter komen werken. Een zelfsturend team kan de meest woeste wateren aan, maar heeft telkens een onzichtbare kapitein aan boord.