Logo Talent In Vlaanderen
  • Online jobbeurs 24/7 beschikbaar
  • Ontdek welk bedrijf echt bij jou past
  • Als kandidaat heb je zelf de touwtjes in handen

5 tips & tricks om positiever in je schoenen te staan

25 oktober is officieel de zuurste dag van het jaar. Sabbel maar lekker op een Napoleonbol of een zuur beertje want hier volgen een aantal tips hoe jij zelf de zoete inval kan zijn zodat de werksfeer niet zuur wordt.

1: Verspreid positiviteit

Dit klinkt een beetje cliché en hippie-achtig maar het werkt, gedrag werkt aanstekelijk. Is een van je collega’s slechtgezind? Dan ga jij dat misschien ook aan je humeur voelen. Probeer je collega op te beuren door positief en aanmoedigend te werk te gaan. Jij zal je beter voelen en je collega’s worden er in het beste geval ook een stuk vrolijker van. Werkt dit niet, focus je dan op ander collega’s die wel positiever zijn ingesteld.

2: Focus op jezelf

Laat de negativiteit even links liggen en focus je op het uitvoeren van je takenpakket. Stel jezelf doelen op om wekelijks bereiken en probeer de negatieve vibes uit te sluiten door barrières op te zetten. Zet je favoriete muziek op of plaats je in een andere kamer zodat je de negativiteit aan de andere kant van de deur kan laten. Kan je niet weg van je bureau? Ga dan tijdens je middagpauze een wandeling maken om even op adem te komen.

3: Maak geen gewoonte van roddelen

Iedereen ventileert wel eens. Simple as that. Toch is het gevaarlijk als dit een gewoonte wordt want dan neem je je collega’s niet meer serieus. Laat staan als jij het ongelukkig slachtoffer bent van geroddel en je 2 van je naaste collega’s betrapt op slecht spreken over jou. Geen fijn gevoel en zelfs al wordt het uitgepraat, dat vertrouwen komt moeilijk nog terug.

4: Laat je negativiteit op het werk

Het is haast een automatisme om te antwoorden op de vraag “schat, hoe was je dag?” met een uitgebreide tirade. Om je frustraties te uiten wil je het volledige verhaal doen over je dag. Bijvoorbeeld: je ontving een boze mail van je baas over een achterstallig dossier om na 20 minuten tieren hierover te concluderen dat het allemaal de schuld was van je collega haar schoenen omdat die zo lelijk waren dat ze voor eeuwig op je netvlies gebrand staan en je afgeleid werd van je werk. Doe dit niet, zo laat je de negatieve sfeer op het werk. Wel kan je antwoorden met “goh, kon wel beter”, probeer daarnaast een drietal positieve dingen van die dag aan te halen.

5: Signaleer pestgedrag om de positieve sfeer te bewaren

Een toxische collega die al 20 jaar steevast in het bedrijf zit en waar jij onder lijdt is een ware plaag op je geest. Natuurlijk kan je bidden dat hij of zij ontslag neemt of op pensioen gaat maar je kan de touwtjes ook in eigen handen nemen. Spreek die persoon aan op zijn gedrag of stap naar HR. Reageren zij er niet op dan kan het misschien tijd zijn om andere oorden op te zoeken. Maar hoe voorkom je dat je in dezelfde situatie gaat terechtkomen?

De bedrijfssfeer is moeilijk onder woorden te brengen en wordt vaak niet besproken op de website van het bedrijf. “Open sfeer”, “directe communicatie”, “klein team” zijn kernwoorden die je al verder kunnen helpen maar je hoort het best nog van de werknemers zelf. Neem eens een kijkje op glassdoor.com of kijk bij de vorige werknemers van het bedrijf via LinkedIn zodat je een globaal idee van de turnaround krijgt.

Heb je al wat inspiratie nodig voor nieuwe bedrijven? Neem zeker een kijkje op onze bedrijvenpagina. Daar vind je niet alleen een uitgebreide beschrijving van elk bedrijf maar de bijhorende Viking staat je graag te woord hoe de sfeer bij elk bedrijf zit.